Asymmetrie bij baby’s

Tijdens de geboorte en/of zwangerschap kunnen stoornissen in de symmetrische ontwikkeling van de baby ontstaan. Deze zijn terug te vinden in een asymmetrie van de schedel (plat achterhoofd links of rechts, door een beperkte beweeglijkheid van de schedelnaden) of in een beperkte beweeglijkheid van de bovenste nekgewrichten van de baby.

Dit verschijnsel staat ook wel bekend als het KISS-syndroom, waarbij KISS staat voor: ‘Kopgewrichten Invloed op Storingen in de Symmetrie’. Behandelaars van het KISS-syndroom beperken zich echter tot de bovenste nekwervels. De visceraal manueel therapeut kijkt verder: hij onderzoekt ook de beweeglijkheid van de schedelnaden, de wervelkolom, het bekken, het middenrif, de ribben, armen, benen en zelfs naar de vliezen rondom de organen en zenuwen. Verder kijkt hij hoe de baby emotioneel in zijn vel zit, want ook emoties zoals bijvoorbeeld angst of boosheid kunnen een belangrijke rol spelen bij de klachten.

Specifieke symptomen

De belangrijkste aanwijzing dat uw baby bewegingsbeperkingen heeft in de nek, is veel en ontroostbaar huilen (een ‘huilbaby’). Tijdens het huilen overstrekt uw baby zich naar achteren of neemt het een asymmetrische houding aan. Dit overstrekken komt niet zozeer – zoals vaak gedacht wordt – door darmkrampjes, als wel door het niet-optimaal kunnen bewegen van gewricht(en) in schedel, nek, wervelkolom, bekken et cetera. Als de baby maagklachten heeft en melk opgeeft (‘reflux’) blijkt dat dikwijls te komen door een beperkte beweeglijkheid van een schedelnaad in het achterhoofd, waardoor een belangrijke zenuw in de knel komt te zitten.

Andere symptomen zijn:

  • de armen en benen bewegen asymmetrisch;
  • de schedel en het gezicht lijkt scheef te groeien;
  • het hoofdje staat scheef en/of is naar één kant gedraaid;
  • een slechte hoofdbalans en later een slechte zitbalans;
  • het ruggetje is scheef (scoliose);
  • een kale plek links of rechts op de schedel;
  • het kind slaat het kruipen over, gaat heel vroeg staan, maar pas laat lopen.

Wees er vroeg bij

Als er sprake is van meerdere van de bovenstaande genoemde symptomen, is het belangrijk dat u in een zo vroeg mogelijk stadium een manueel visceraal therapeut raadpleegt om mogelijke vergroeiingen te voorkomen. Bovendien kunt u zichzelf veel ellende besparen, omdat uw baby na de behandeling veel minder vaak zal huilen.