Achtergrondinformatie

Mijn behandelmethode bestaat uit een combinatie van manuele technieken. Manueel betekent letterlijk ‘met de handen’. Ik gebruik dan ook geen apparatuur of instrumenten. De behandeling bestaat uit gerichte technieken met mijn handen. Mijn behandelmethode heet officieel ‘manuele viscerale therapie’. Over deze behandelmethode kunt u op deze pagina meer informatie vinden.

In het lichaam zijn verschillende systemen aanwezig die met elkaar in evenwicht moeten zijn. Als dat niet het geval is, is er sprake van een verstoring. Het lichaam heeft een zelfgenezend vermogen dat dergelijke verstoringen ‘repareert’. Maar soms is het zelfgenezend vermogen van het lichaam verzwakt. Mogelijke oorzaken zijn:

  • een ongeluk
  • ziekte
  • een operatie
  • stress
  • verkeerde voeding

Het lichaam heeft dan hulp van buitenaf nodig om van de klachten af te komen. Door de behandeling creëert de manueel visceraal therapeut de juiste omstandigheden, waarin het zelfherstellend vermogen van het lichaam het weer zelfstandig op kan pakken.

Alles verbonden

Manuele viscerale therapie beschouwt het menselijk lichaam als een eenheid: alles is met elkaar verbonden door bindweefsel. Bindweefsel is de verzamelnaam voor kapsels en banden die rond de gewrichten zitten. Ook rond de organen, spieren, zenuwen, bloedvaten en de schedel zit bindweefsel. De medische term voor dit bindweefsel is fascie.

Bewegende delen

Fasciën zorgen ervoor dat de organen in het lichaam op hun plaats blijven. Verder zorgen de fasciën ervoor dat alle structuren in het lichaam optimaal langs elkaar kunnen glijden. Als je bijvoorbeeld je romp draait, je arm optilt of voorover bukt moeten niet alleen je gewrichten kunnen bewegen, maar moeten ook tijdens deze bewegingen de pezen, banden, zenuwen, bloedvaten en de inwendige organen kunnen meebewegen. Als deze beweging is beperkt, dan kunnen er vroeg of laat (pijn)klachten ontstaan in het lichaam.

Verminderde beweeglijkheid

Door verklevingen – ontstaan na operaties, infecties of ontstekingen – vermindert de beweeglijkheid van de fascie. Door die verminderde beweeglijkheid trekken de fascieverbindingen constant aan andere delen van het lichaam. Hierdoor kunnen op den duur klachten in spieren en gewrichten ontstaan, met name in rug, nek, benen en armen.

Behandelgebieden

In het gebied waar u de pijn voelt, zit vaak níet de oorzaak van de klachten. Iemand met hartklachten bijvoorbeeld, voelt geen pijn aan zijn hart, maar heeft last van een pijnlijke arm. Pijn in spieren of gewrichten blijkt vaak het gevolg van een aandoening aan een inwendig orgaan. De manuele viscerale therapie richt zich daarom niet alleen op het gebied waarin een klacht optreedt, maar op het hele lichaam.

Verklevingen en beschadigingen

Een manueel visceraal therapeut behandelt door verklevingen tussen de inwendige organen los te maken. Maar ook door schedelnaden optimaal te laten glijden en bewegen. Verder behandelt hij beschadigingen als gevolg van trauma’s (ongelukken, val) in het lichaam, zoals in de kniebanden, tussenwervelschijven of in de spieren rondom de schouder.

Nekklachten

Ook in de nek moeten de gewrichten, spieren, banden en zelfs de zenuwen en bloedvaten optimaal kunnen bewegen en glijden. Door beschadigingen na een ongeluk zie je vaak dat het signaal van dit weefsel naar de hersenen niet meer optimaal verloopt. Via de behandeling heeft de therapeut invloed op dit signaal. De gerichte behandeling optimaliseert dit signaal, waardoor het lichaam weer beter in balans kan komen.

Oorzaak vs. symptoom

Als u een langdurige of terugkerende klacht hebt, is de kans groot dat u baat heeft bij manuele viscerale therapie. Manueel visceraal therapeuten zijn opgeleid om de oorzaak van een klacht op te sporen. Veel andere behandelaars beperken zich tot de behandeling van symptomen, waardoor de patiënt grote kans heeft op terugkeer van de klachten.

De opleiding viscerale therapie duurt in Nederland minimaal zeven jaar.