Praktijkvoorbeelden
In mijn praktijk behandel ik patiënten met allerlei ziektebeelden: rugklachten, nekklachten, tenniselleboog, hoofdpijn, hernia. Bij al deze klachten ga ik met mijn handen op zoek naar de oorzaak van de klachten; naar wat het lichaam uit balans brengt. Ter verduidelijking vindt u hieronder de beschrijving van een aantal specifieke klachten, die ik in mijn praktijk regelmatig tegenkom, en doorgaans succesvol kan behandelen.
Rugklachten
Veel mensen hebben chronische lage rugklachten. Zij krijgen vaak het advies te trainen om de stabiliteit van de rompspieren (de rug-, buik- en beenspieren) te versterken. Het kan inderdaad zeer zinvol zijn om de rompspieren te versterken, maar dat neemt niet de oorzaak van de rugklachten weg. In de manuele viscerale therapie gebruiken we onze handen om die oorzaak te vinden. In dit geval zou dat een litteken van een blindedarmoperatie kunnen zijn, maar ook een verstuiking of fractuur van een been, enkel of voet, of een val op je stuitje. De oorzaak kan maanden tot wel tientallen jaren hebben plaatsgevonden vóórdat de klachten zich manifesteerden. De behandeling vindt daarom niet alleen plaats op de plek waar u pijn voelt, maar ook daar waar de oorzaak van de klachten ligt.
Klachten na een ongeval
Als iemand zijn enkel verstuikt, kunnen er scheurtjes ontstaan in het kapsel van het enkelgewricht. Hierdoor kan het gewricht geïrriteerd raken. Dat uit zich in pijn, gezwollenheid en stijfheid. Dergelijke scheurtjes kunnen ook in het bindweefsel rond de inwendige organen en de schedelbotten ontstaan. Deze scheurtjes kunnen het weefsel dusdanig gaan irriteren, dat er via het bindweefsel klachten ontstaan elders in het lichaam. Veel van dit soort traumatische klachten ontstaan na een (auto)ongeluk. Daarom is het zo belangrijk dat u in het intakeformulier ieder ongeval (groot en klein) noteert.
Whiplash
Een whiplash is meer dan alleen een beschadiging van de nek. Artsen en fysiotherapeuten kijken echter vaak niet verder dan de plek die de klap heeft opgevangen. Bij manuele viscerale therapie ligt ook nu weer de nadruk op onderzoek en benadering van het hele lichaam. De klap zorgt namelijk voor een schokgolf door het lichaam, te vergelijken met een aardbeving die zich verplaatst over het aardoppervlak. Onderweg zal de schokgolf, net als een aardbeving, veel zaken op z’n pad geheel of deels vernielen.
Zo kan een whiplash niet alleen tot beperkingen in de nek leiden, maar ook tot beperkingen elders in het lichaam. Er kunnen klachten ontstaan aan:
- de schedel (met gevolgen als concentratiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid, vergeetachtigheid, moeite om op woorden te komen et cetera);
- de romp (borstbeen, ribben);
- het middenrif;
- het bekken;
- de onderrug.
Ook deze klachten behandel ik zowel op de plek in uw lichaam waar u pijn voelt, als op de oorzaaklocatie.
Klachten na de bevalling
Een bevalling kan bij zowel baby als moeder traumatisch letsel veroorzaken. Vooral als er sprake is geweest van een moeilijke bevalling. Maar ook de zwangerschap kan het lichaam ernstig uit balans brengen, zowel fysiek als emotioneel. Een vrouw kan na de zwangerschap en/of de bevalling klachten overhouden aan:
- de onderrug;
- het SI-gewricht (die de ruggengraat met het bekken verbindt);
- de bekkenbodemspieren (incontinentieklachten).
Daarnaast hebben sommige vrouwen na de bevalling last van:
- een minder positieve kijk op de wereld;
- ernstige vermoeidheid;
- een laag libido (minder of geen zin in vrijen).
Dit zijn normale fysiologische verschijnselen na een bevalling, die echter na 2 tot 3 maanden volledig verdwenen zouden moeten zijn. Helaas zie je vaak dat deze klachten langer aanhouden. De oorzaak is vaak een niet-optimaal energetische beweging van een of beide nieren. Gelukkig is dit in een een aantal behandelingen meestal goed te verhelpen.
Op de babypagina kunt u lezen welke klachten kunnen ontstaan bij baby’s na een (zware) bevalling .